Πρόκειται για ένα εδώδιμο λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις τροπικές χώρες εδώ και πολλές γενιές, αποτελώντας την κύρια πηγή μαγειρικού ελαίου στη διατροφή τους. Έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τη βιομηχανία. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο και για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα.
Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε καπρυλικού οξέως και ιδιαίτερα λαυρικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ασιάτες που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες λαδιού καρύδας στη διατροφή τους δεν πάσχουν από τις σύγχρονες ασθένειες που εμφανίζονται σε κατοίκους της δύσης.
Μειώνει το στρες, εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης, εξολοθρεύει ιούς, και βακτήρια κ.α. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή, ενισχύοντας τη φυσική και αθλητική επίδοση. Βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων από τον οργανισμό. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό.
Σχετικά με το λάδι καρύδας στον κόσμο της ομορφιάς υπάρχουν θρύλοι.